Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Τι σας φταίνε ωρέ οι γριές;

         Οι μεγάλοι άνθρωποι ως γνωστό δεν κοιμούνται πολύ. Αυτό, εκτός των άλλων βλαβερών συνεπειών για την υγεία τους, βλάπτει σοβαρά και τους συγγενείς, γείτονες, παιδιά, εγγόνια και ίσως τον παπά της ενορίας των. Δεν έχει τι να κάνει η γρια, δεν της κολλάει ύπνος μιας και έχει κοιμηθεί από τις 1 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα και τον έχει ψιλοπάρει και στην πολυθρόνα από τις 9 το βραδάκι έως τις 11(δε χάνει δελτίο ειδήσεων), και βλέπει τηλεόραση μετά μανίας έως τις 5 το πρωί.

Μετά συνήθως μαγειρεύει και ξανακοιμάται εκεί γύρω στις 9 έως τις 10, έτσι λίγο για να ξεκουραστούν τα μάτια. Το τι βλέπουν τα ματάκια της(όσο βλέπουν...), το τι ακούνε τα αυτάκια της(όσο ακούνε...) και το τι καταλαβαίνει το μυαλουδάκι της(ασχολίαστο) από θεωρίες συνομωσίας, πετρέλαια, αεροψεκασμούς, διαστημόπλοια των Ελ(η δικιά μου είναι σίγουρη πως αυτοί οι Ελ είναι Ισπανοί) και άλλα ευφάνταστα και μη, είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να απασχολήσει σοβαρά τον υπουργό υγείας της χώρας. Αλλά υπουργός είναι ο Άδωνις, οπότε... σαν να μην το είπα.  Αφού εξαντλήσει λοιπόν όλο το ρεπερτόριο και ερμηνεύσει μόνη Τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, θα κοιμηθεί έως τις 9 και μόλις σηκωθεί θα αρχίσει στην καλύτερη να γκρινιάζει γιατί έχει αϋπνίες. Γιατί στη χειρότερη θα της δημιουργηθούν απορίες για ότι παλαβό άκουσε στην τηλεόραση και θα ακολουθήσουν τα εξής:
-«Καλημέρα! Ξυπνήσατε;» κακά μαντάτα. Η μητέρα άρχισε να φωνάζει από το απέναντι μπαλκόνι. Την καταλαβαίνεις αν έχει σκοπό να σου σπάσει τα νεύρα από το υπερτονισμένο «ή» που το τραβάει και 3 συλλαβές πιο κάτω. Και την καταλαβαίνει και όλη η γειτονιά.
-«Ναι μάνα καλημέρα» κάνω νόημα στον άντρα μου να μου πετάξει κάνα ηρεμιστικό, ενώ με το ένα χέρι βάζω ένα ποτήρι νερό και με το άλλο στρίβω μανιωδώς τσιγάρο.
-«Τι μαγειρεύεις σήμερα;» απαράβατο ερωτηματολόγιο βρέξει-χιονίσει.
-«Ακόμα τίποτα ρε μάνα, εφτάμιση είναι».
-«Εσείς οι νέες νοικοκυρές όλα τελευταία στιγμή τα κάνετε! Εγώ μόλις έβγαλα από το φούρνο ένα ταψί γεμιστά. Ζύμωσα και χωριάτικο ψωμί να υπάρχει. Να στείλεις ένα παιδί με ένα ταψί, να σου βάλω. Μη μαγειρέψεις σήμερα». Ωχ! Υπέροχα τα γεμιστά της αλλά ύποπτη η πρωινή αβροφροσύνη.
-«Μπράβο ρε μάνα! Τρελαίνονται όλοι για γεμιστά, ευχαριστούμε!», έλπιζα ακόμα, να κλείσει εδώ η πρωινή ενημέρωση. Και πέφτει η βόμβα:
-«Να σε ρωτήσω κάτι βρε παιδάκι μου, αυτές οι συνιστώσες που λένε, τι είναι;»
       Γιατί; Γιατί να πληρώνω εγώ τη βλακεία του κάθε επικοινωνιολόγου, συντάκτη, κειμενογράφου, συμβουλάτορα, παπατζή του κάθε κόμματος; Αυτός είχε απωθημένο με τη φυσική, εγώ θα γίνω πρεζάκι από τα ηρεμιστικά; Δε φτάνει που εκεί στα κόμματα δεν ξέρουν τι τους γίνεται, τραβάνε και κλήρο σε κάθε συνέδριο μέσα από μια γυάλα με εξεζητημένες λέξεις; Μπήκα στον πειρασμό να της απαντήσω πως συνιστώσες είναι μια ράτσα αγελάδας, που ζει στη Βόρεια Μακεδονία, δεν έχει κέρατα και παράγει το τετραπλάσιο γάλα από τις άλλες και μάλιστα το γάλα της και το κρέας της δεν έχει χοληστερίνη, πως συνιστώσος λέγεται ο ταύρος αυτής της ράτσας και συνισταμένη το μοσχαράκι, αν είναι θηλυκό. Αν είναι αρσενικό, φυσικά λέγεται συνισταμένος. Επειδή όμως αυτές οι γριές έχουν ένα απίστευτα γρήγορο δίκτυο εξάπλωσης πληροφοριών και κουτσομπολιών, RockFourG (ροκφόρ G, προφέρεται και συμβολίζει την απόχρωση του G), φοβήθηκα πως μέχρι αύριο ένα οργισμένο πλήθος θα είχε μαζευτεί έξω από το χασάπη, κραδαίνοντας μπαστούνια και απαιτώντας συνιστώσες μπριζόλες. Αντ’ αυτού απάντησα γλυκά-γλυκά μιας κι έπαιζε και ταψί με γεμιστά:
-« Μια δύναμη που προκαλεί σε ένα σώμα τα ίδια μηχανικά αποτελέσματα μ’ εκείνα που προκαλούν συγχρόνως δύο ή περισσότερες δυνάμεις που δρουν στο ίδιο σώμα, ονομάζεται συνισταμένη των δυνάμεων αυτών.
Αντίστοιχα ονομάζουμε συνιστώσες, τις δυνάμεις, των οποίων η δράση σε ένα σώμα έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη συνισταμένη τους, μητέρα». Είδα το στόμα να στραβώνει ελαφρώς και το βλέμμα κενό. «Τι έκανα η κακούργα; Τη σκότωσα τη γυναίκα στην προσπάθεια της να τα εφαρμόσει όλα αυτά πάνω στο Γλέζο που είναι και ο ζεν πρεμιέ του ΚΑΠΗ της» σκέφτηκα και έτρεξα να προλάβω πριν μου σωριαστεί. Αλλά έτι μία φορά επλανήθην! Έβαλε τα χέρια στη μέση ως κλασσική Ελληνίδα μάνα και απεφάνθη:
-«Άσε θα ρωτήσω τη Χρυσούλα που τα ξέρει καλύτερα. Ήταν συμμαθήτρια με το Μανώλη. Εσείς οι νέες νοικοκυρές, δεν ξέρετε από αυτά!» το στόμα μου άρχισε να στραβώνει και όλα να θολώνουν ξαφνικά.




1 σχόλιο: